Emalia jest jednym z najzdrowszych znanych nam materiałów. Jest bezpieczna nie wchodzi w reakcję z żywnością i nie wydziela szkodliwych substancji. Co za tym idzie to najlepszy wybór do gotowania dla dzieci, osób starszych i alergików. Powłoka emaliowana jest też niezwykle łatwa do utrzymania w czystości i higieniczna. Nie posiada drobnych szczelin w których mogłyby rozwijać się bakterie. Jak zwykle jednak bywa z tego typu naczyniami, prócz licznych plusów jest też minus. Czajniki emaliowane trzeba odpowiednio traktować, aby przedłużyć jego żywotność, a także w celu ułatwienia sobie pracy w kuchni.
Emalia jest jednym z najzdrowszych znanych nam materiałów. Jest bezpieczna nie wchodzi w reakcję z żywnością i nie wydziela szkodliwych substancji. Co za tym idzie to najlepszy wybór do gotowania dla dzieci, osób starszych i alergików. Powłoka emaliowana jest też niezwykle łatwa do utrzymania w czystości i higieniczna. Nie posiada drobnych szczelin w których mogłyby rozwijać się bakterie. Jak zwykle jednak bywa z tego typu naczyniami, prócz licznych plusów jest też minus. Czajniki emaliowane trzeba odpowiednio traktować, aby przedłużyć jego żywotność, a także w celu ułatwienia sobie pracy w kuchni.
Spis Treści
Najważniejsze zasady korzystania z czajnika emaliowanego
- Pierwsze mycie – Przed pierwszym użyciem należy dokładnie umyć czajnik od zewnątrz i w środku, a następnie osuszyć.
- Regularna pielęgnacja – Czajnik należy myć regularnie przynajmniej co dwa tygodnie.
- Używaj łapki kuchennej – Wiele czajników emaliowanych posiada ruchomą pokrywkę i zdejmowany gwizdek, warto więc zaopatrzyć się w łapki kuchenne, aby uniknąć przypadkowego poparzenia.
- Rozmiar i moc palnika – Zawsze dostosuj rozmiar palnika do wielkości dna naczynia. Ogień nie może wychodzić na boczne ścianki czajnika. W przypadku kuchenki indukcyjnej, rozpocznij nagrzewanie od średniej mocy palnika.
- Chroń naczynie – Unikaj obtłukiwania naczynia i uważaj aby go nie upuścić. Jeżeli z jakiegoś powodu powłoka wewnętrzna zostanie uszkodzona, zaprzestań użytkowania naczynia.
WAŻNE: Nigdy nie nagrzewaj pustego naczynia!
Jakich środków używać do pielęgnacji czajnika emaliowanego?
Do mycia naczyń emaliowanych nie należy używać kwasów, żrących środków, ani metalowych gąbek. Zwykle sprawdza się miękka gąbka, delikatny środek czyszczący i ciepła woda. W przypadku osadzenia się kamienia nie należy pozbywać się go octem. Zamiast tego można wykorzystać cytrynę lub sodę oczyszczoną.
Gdzie kupić czajnik emaliowany?
Szeroki wybór czajników emaliowanych można znaleźć w sklepie internetowym naczynia.olkusz.pl. Sklep oferuje wygodną możliwość zwrócenia nieużywanego produktu w przeciągu dwóch tygodni bez podawania przyczyny. W ofercie sklepu Naczynia Olkusz można znaleźć doskonałą markę naczyń emaliowanych Emajlo Olkusz i Silesia Rybnik, a także popularne czajniki Ambition.