Czy grillowane jedzenie musi być tłuste i niezdrowe? Pora je odczarować!

Czy grillowane jedzenie musi być tłuste i niezdrowe? Pora je odczarować!

Artykuł Miesiąca

Niestety wciąż pokutuje krzywdzące przekonanie, że potrawy z grilla są tłuste, szkodliwe dla naszego organizmu, ciężkostrawne i ogromnie kaloryczne, więc lepiej omijać je szerokim łukiem, a przynajmniej nie decydować się na ich spożywanie w nadmiarze i zbyt często. Na szczęście jednak wcale nie musi tak być! Dziś sprawdzimy jak grillować wygodnie, szybko, a jednocześnie zdrowo!

 

Grille gazowe kluczem do sukcesu

Aby przenieść dotychczasowy sposób grillowania na nowy, zdrowszy poziom, kluczowy jest przede wszystkim wybór odpowiedniego sprzętu. O wiele lepszym rozwiązaniem, niż tradycyjne grille węglowe, są grille elektryczne oraz grille gazowe. W szczególności warto zainteresować tymi ostatnimi – grill gazowy z płytą żeliwną  to sprzęt, który z całą pewnością wielu osobom przypadnie do gustu i pozwoli docenić łatwość i wygodę grillowania – bez czasochłonnego rozpalania i żmudnego czyszczenia rusztu po smażeniu.

Grilla gazowe są energooszczędne, pozwalają na przygotowywanie pysznych i aromatycznych posiłków przy poszanowaniu naturalnego środowiska oraz własnego zdrowia. Można ponadto stosować je przez cały rok, nie emitują bowiem tak dużych ilości dymu oraz szkodliwych substancji. Regulacja temperatury pozwala natomiast uzyskać perfekcyjny, wybrany przez siebie poziom wysmażenia. Takie grille zasilane są gazem, który jest neutralny dla naszego organizmu. Jeśli zatem pragniemy zadbać o nasze zdrowie i odpowiednią dietę, ale jednocześnie nie chcemy rezygnować z jakże przyjemnego i smacznego grillowania, grille gazowe mogą okazać się strzałem w dziesiątkę!

Jak grillować zdrowo?

Przede wszystkim warto otworzyć się na nowe możliwości – grillować można bowiem nie tylko tradycyjne mięso typu karkówka, boczek, czy kiełbasa, ale również znacznie zdrowsze i bardziej odżywcze produkty – drób, ryby, warzywa, a nawet owoce. Polecamy przygotowywać marynaty pełne aromatycznych ziół, a jako dodatek podawać zdrowe i kolorowe sałatki. Lepiej również popijać do posiłku wodę lub świeżo wyciskany sok niż napoje gazowane, bądź alkoholowe.

Zdrowiej także zdecydować się na spotkania przy grillu o rozsądnej porze, gdyż spożywanie dużej ilości jedzenia późnym wieczorem może powodować różne przykre dolegliwości trawienne. Tak naprawdę można jeść zdrowo, nawet włączając od czasu do czasu, na przykład raz w tygodniu, do swego menu potrawy grillowane – wystarczy robić to z głową, rozsądkiem i stawiać na nowoczesne sprzęty, przepisy i rozwiązania.

źródło zdjęć: freepik.com

0 0 votes
Wystaw ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments