Dieta bezglutenowa jest sposobem żywienia, który już od kilku ładnych lat cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśród wśród znanych osobowości, jak i u przeciętnego Kowalskiego. Przyczyn tego zjawiska można wypatrywać na wielu płaszczyznach, niemniej jednak największy wpływ na rozwój tego rodzaju żywienia mają media społecznościowe oraz powszechne przekonanie, że ograniczenie, bądź całkowite wyeliminowanie glutenu z diety ma pozytywny wpływ na zdrowie, co jest owszem prawdą, jednak nie można zapominać, że każdy kij ma dwa końce i ta sama zasada dotyczy także bezglutenowego sposobu odżywiania.
Spis Treści
Cóż to jest ten cały gluten?
Jak sama nazwa wskazuje, podstawą diety bezglutenowej jest całkowite wyeliminowanie zbóż zawierających gluten, czyli pszenicy, żyta, jęczmienia oraz owsa. Szczególnie złą sławą cieszy się pszenica, a to wszystko za sprawą teorii jednego z amerykańskich kardiologów, wedle którego to właśnie pszenica przyczynia się do rozwoju większości chorób autoimmunologicznych. Czy jednak naprawdę warto wyeliminować gluten ze swojej diety, jeśli nie ma żadnych przeciwwskazań ku jego spożywaniu? Tego będzie się można dowiedzieć z dalszej części artykułu.
Dlaczego gluten bywa naszym wrogiem?
Gluten jest to mieszanina białek, które, jak już wcześniej zostało wspomniane, występują w pszenicy, zbożu, życie oraz owsie. U większości ludzkości spożywanie glutenu nie niesie ze sobą większych konsekwencji zdrowotnych, jednak są i takie jednostki, które muszą się tego białka wystrzegać. Mowa tutaj zwłaszcza o osobach cierpiących z powodu celiakii, nietolerancji glutenu oraz alergii na gluten. Nawet śladowe ilości tego białka mogą wywoływać szereg niepożądanych reakcji, począwszy na lekkim zaczerwienieniu skóry, skończywszy zaś na wstrząsie anafilaktycznym, a w konsekwencji – śmierci. Uważać muszą zwłaszcza osoby z celiakią, bowiem to właśnie najmniejsze ilości powodują rozpad kosmków jelitowych, co z kolei może przyczynić się nawet do chorób układu nerwowego, ponadto trwają spekulacje, że eliminacja glutenu z diety przynosi niewymierne korzyści zdrowotne także osobom cierpiącym na hashimoto. Poza tym osoby ograniczające bądź całkowicie pozbywające się glutenu ze swojego codziennego jadłospisu baczniej zwracają uwagę na to, co jedzą, a co za tym idzie – chudną i odżywiają się zdrowiej.
A dlaczego czasami jednak nie warto zrywać z nim wszelkich kontaktów …
Poruszając temat glutenu, warto jak najbardziej mówić o pozytywach wynikających z jego eliminacji, ale nie można przy tym zapominać, że to nie jest tylko prowodyr wielu problemów zdrowotnych, lecz także bywa przydatny i nieszkodliwy. Gluten ma wszelakie zastosowanie w przemyśle i to nie tylko spożywczym. Możemy go znaleźć nie tylko w wyrobach cukierniczych, lecz także w wędlinach, sosach, a nawet w kosmetykach. Wszystko to za sprawą jego właściwości sklejających. To właśnie dzięki obecności glutenu wypieki z mąki pszennej są tak dobrej jakości. Wypieki z mąk bezglutenowych charakteryzują się o wiele gorszą strukturą. Pozbywając się glutenu z diety tracimy nie tylko możliwość delektowania się babcinymi ciastami na urodzinach wujka Władka, lecz także narażamy swój organizm na wiele niebezpieczeństw związanych z niedoborami błonnika pokarmowego oraz innych, równie ważnych składników odżywczych. Produkty zawierające gluten to nie tylko naszpikowane chemią czipsy czy ciastka, lecz także powszechnie uchodząca za bardzo zdrową kasza jęczmienna oraz wszelkiego rodzaju płatki owsiane, otręby itd. Rezygnacja z glutenu jest absolutnie niewskazana także dla osób, u których podejrzewa się celiakię (bądź inną chorobę glutenozależną), a nie mają jeszcze postawionej oficjalnej diagnozy, ponieważ brak glutenu równoważny jest z zanikiem przeciwciał oraz w wielu przypadkach – także odbudowaniem kosmków jelitowych , a to znacznie utrudnia diagnozę. Ważnym czynnikiem są też finanse – dieta bezglutenowa jest niewątpliwie droższa w utrzymaniu, a nikomu przecież nie uśmiecha się wydawać ogromnej ilości pieniędzy, jeśli nie ma ku temu potrzeby.
Podsumowanie
Jak powszechnie wiadomo, dieta bezglutenowa przynosi niewątpliwie wiele korzyści zdrowotnych, jednak nie jest ona odpowiednia dla każdego. Trzeba sobie przemyśleć, czy rzeczywiście jest konieczność aż tak radykalnych zmian w sposobie odżywiania i narażania się na wiele nieprzyjemnych sytuacji życiowych wynikających z tego typu diety.