Badanie poziomu cukru we natury – na czym wierzy a gdy o je wykonać? Badanie poziomu glukozy we natury to pewne z głównych badań diagnostycznych. Umożliwia ono zapobiegać poważnym schorzeniom trzustki, takim jak cukrzyca, a umiejętnie je leczyć. Dowiedz się, kiedy udać się na badanie, a podobnie jaka istnieje norma poziomu cukru na czczo a po jedzeniu.
Badanie poziomu cukru we natury – na czym wierzy a gdy o je wykonać?
Kiedy zbadać poziom glukozy?
Niektóre symptomy powinny nas szczególnie zaniepokoić. Chodzą do nich:
osłabienie,
nadmierne pragnienie,
zwiększona potliwość,
silne uczucie głodu,
kołatanie serca,
senność,
zmęczenie,
nawracające infekcje.
Kto powinien przeprowadzać badanie poziomu glukozy? Każdy zdrowy człowiek – raz w roku (szczególnie osoby po 45. roku życia), osoby w ciąży – między 24. a 28. tygodniem (w punktu wykrycia cukrzycy ciążowej), a także kobiety z rodziny podwyższonego ryzyka, m.in.:
mające na nadciśnienie tętnicze,
borykające się z nadwagą,
unikające wysiłku fizycznego,
po ukończonej cukrzycy ciążowej,
u których stanowi podejrzenie cukrzycy,
ze zdiagnozowanym zespołem policystycznych jajników lub chorobą sercowo-naczyniową.
Jak się przygotować do badania poziomu cukru?
Badanie poziomu glukozy przygotowuje się na czczo 12 godzin po spożyciu ostatniego posiłku. Najlepiej dobrać się na nie przed śniadaniem i zwolnić z wcześniejszej aktywności fizycznej. Glukoza to cukier, który jest użytkowany i zmniejszany podczas każdej sytuacji ruchu, wynik badania może wtedy zaprezentować się zaniżony. Dzień przed testem warto też unikać tłustych posiłków oraz przetworzonych przekąsek.
Jak jest badanie?
Badanie poziomu glukozy polega na przyjęciu próbki krwi z były łokciowej lub opuszki palca. Można stworzyć również test obciążenia glukozą, który polega na poznaniu poziomu cukru we natury na czczo, a następnie po 1 lub 2 godzinach po doustnym podaniu 75 g glukozy. Jeżeli organizm jest prawidłowo, po terminie ostatniego terminu poziom cukru powraca do zasady. Gdyby nie, stanowi zatem sygnał do dalszej diagnostyki pod kątem podejrzenia cukrzycy, chorób trzustki, przysadki mózgowej bądź nadnerczy.
Norma cukru na czczo (u osób zdrowych): 70-110 mg/dl (3,9-6,1 mmol/l)
Norma cukru po jedzeniu (u osób zdrowych): < 140 mg/dl (7,8 mmol/l)
Dlaczego poziom cukru jest po zjedzeniu posiłku?
Poziom glukozy wzrasta po posiłku, co w konsekwencji doprowadza do rozwiązania insuliny (tzw. poposiłkowej) przez trzustkę. Insulina odpowiada za transport glukozy z farbie do tkanek – wnika ona do ich wnętrza, a jej nadmiar magazynowany stanowi w wątrobie. Norma cukru po jedzeniu jest wówczas inna z jego okresu na czczo. Gdy glukozy we natury jest za mało, trafia do tzw. hipoglikemii, której wzorami są bóle głowy, nerwowość czy drgawki. Długotrwały stan hipoglikemii może sprawić nawet do śpiączki.
Gdy poziom cukru wzrośnie, możemy stwierdzić objawy hiperglikemii. Chodzą do nich: wzmożone pragnienie, częste oddawanie moczu, osłabienie i zmniejszona ostrość widzenia. W ten środek organizm wspomina o zbyt wielkim stopniu glukozy, którą próbuje wydalić. Nagły, przekładający się stan hiperglikemii może skutkować niewydolnością poszczególnych organów, uszkodzeniem mózgu czy nawet śpiączką.
zobacz również Badanie poziomu cukru we krwi – na czym polega i kiedy warto je wykonać?