8 powodów dla których drób powinien znaleźć się na talerzu dziecka

8 powodów dla których drób powinien znaleźć się na talerzu dziecka

Warto przeczytać

Mięso drobiowe to pożądany element diety. Powinien znaleźć się w jadłospisach dorosłych i dzieci. Dlatego też przedstawiamy Państwu 8 powodów dla których warto włączyć do diety swojego dziecka mięso drobiowe.

1) Mięso drobiowe jest odżywcze i lekkostrawne – zawiera dużo pełnowartościowego białka, natomiast mało nasyconych kwasów tłuszczowych . Mniejsza zawartość tłuszczu w mięsie drobiowym skutkuje jego mniejszą kalorycznością – filety z drobiu są od 33 do 55 % mniej kaloryczne niż mięso wieprzowe.

2) Aminokwasy w nim zawarte wspomagają regenerację komórek, umożliwiają wzrost i rozwój organizmu, jak również wzmacniają odporność.

3) Zawiera cenne mikroelementy takie jak: magnez (pierwiastek ten bierze udział w reakcjach biochemicznych, dzięki którym organizm spala cukry i tłuszcze przetwarzając je na energię, a z białka pokarmowego tworzy i rozbudowuje komórki ciała), potas (jeden z trzech minerałów najważniejszych dla naszego organizmu – jest niezbędny dla prawidłowej pracy serca) czy cynk (odpowiada za prawidłowy rozwój fizyczny, procesy wzrastania i dojrzewania płciowego; dba również o ewolucję funkcji psychiczno-intelektualnych i poznawczych)

4) Mięso drobiowe jako produkt wysokobiałkowy jest typem żywności, którego białka są pełnowartościowe – odgrywające zasadniczą rolę we wszystkich procesach metabolicznych – m.in. biorą udział w przekazywaniu impulsów nerwowych, transportują wiele małych cząsteczek oraz jonów, służą jako przeciwciała, uczestniczą w budowie komórek, hormonów, i hemoglobiny.

5) Zawiera witaminę B12 – niezbędną do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i zabezpieczającą przed niedokrwistością . Ponadto witamina ta pomaga w utrzymaniu równowagi emocjonalnej, w uczeniu się i skupieniu uwagi, a także pobudza apetyt.

6) Zawiera żelazo bez którego nie byłaby możliwa produkcja czerwonych krwinek. Minerał ten wspomaga także zwalczanie infekcji przez organizm, dotlenia go oraz korzystnie wpływa na rozwój mózgu.

7) Jest łatwo dostępne i bezpieczne – jest produkowane zgodnie z restrykcyjnymi normami prawnymi. Drób pakowany posiada ponad to wiele zalet. Jedną z najważniejszych jest pełna dostępność na etykiecie szeregu informacji – już w momencie dokonywania zakupu możemy dowiedzieć się wiele o produkcie.

8) Drób jest pyszny, przy tym o niezbyt intensywnym smaku, a delikatna struktura mięsa zachęci największego niejadka.

Warto by na co dzień drób gościł na Naszych talerzach a to za sprawą jego właściwości zdrowotnych, dostępności a także atrakcyjnej ceny. Wartość odżywcza drobiu jest oceniana przez ekspertów żywieniowych znacznie wyżej niż innych gatunków mięs, a możliwość przygotowania z niego kotlecików, sałatek, roladek, potrawek czy zapiekanek sprawia, że jest lubiane zarówno przez dorosłych jak i przez dzieci.

Więcej informacji znajdą Państwo na stronie www.dobrydrob.pl

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o